@kusyi03






personal info
 stalker blog kusyi!



NOTA KAKI :

Jangan baca entri ini jikalau anda ada penyakit alergik dengan ayat-ayat di bawah. Bacalah entri di bawah pakai hati. Menulis merupakan hobi aku. Eceh. Menipu.

I am part-time in accounting.. But major in Dai'e.. Lillahitaala.



MY ACCA LIFE HERE

sincerely,
kusyi..


Follow Me




Tweets by @kusyi03

Archives

Ads

120 x 90 120 x 90





Nak daftar churpchurp? click here



Credits

theme by Steff Tabalong

1st Step To Be An Accountant
12 March 2016, 11:32 PM
Assalamualaikum.

CONGRATULATIONS again to all 2015 SPM Candidates!!

So here, I want to share what the 1st step you should do if you're interesting to be an accountant!

You can start with..

Matrik/A-level  - Degree - ACCOUNTANT - Part time ACCA - Chartered Accountant!
@
Matrik/A-level  - Degree - ACCA - Work experience - Chartered Accountant!

@
Diploma - Degree - ACCA (5 papers) - Work experience - Chartered Accountant!
@
Diploma - ACCA (10 papers) - Work Experience - Chartered Accountant!
@
Diploma - Accountant! Haha.

@

STPM - Degree - Accountant! - ACCA - Chartered Accountant!

@

STAM - Degree - Accountant! - ACCA - Chartered Accountant!

@

CAT - ACCA- Working Experience - Chartered Accountant!!

___

Oke.. tu step by step aku cite..

___

Now, kita selongkar, apa maksud dalam slip exam korang

Pengecualian paper FA 1 (CAT-ACCA)

Right?

So ini subjek untuk CAT .. CAT adalah Certified Accounting Technician. Haha.

One Year module

Sem 1:

*** Pengecualian untuk paper ini la maksudnyaa.. Yang akak highlight warna kuning tuuu.**

FA 1 Recording Financial Transactions    
MA 1 Information for Management Control
(Final Exam) (study approximately 2 months for these 2 papers) 

FA2 Maintaining Financial Records
MA2 Accounting for Cost
FAB - Foundation of Accounting and Business (equivalent to F1 ACCA)
(study from awal, 5 months to study this paper)
(Final Exam)

Sem 2: 

FMA Management Accounting (equivalent to F2 ACCA)
FFA Financial Accounting (equivalent to F3 ACCA)
FTX* Foundation in Taxation
FFM* Foundation in Financial Management
FAU* Foundation in Audit

(* These are optional. awak boleh pilih 2 out of 3. saya ambil FTX & FFM)

credit to this BLOG about CAT-ACCA information.

Basically, all finals paper are Computer Based Exams. Macam mana tu? Jawab guna komputer, type dalam komputer yang disediakan, and lepas habis exam, (ikut time given), terus tekan submit. Lepas tu, on the spot result keluar. Ha tak sempat nak cuak. 

Unlike the option papers, FTX,FFM, FAU, they are Paper Based Exams. Means you have to sit, and write, macam SPM , exam biasa. Lepas sebulan dapat result online. 

Then, after habiskan CAT, awak boleh masuk ACCA. Yeay!

____


Oke for those who wants to start with diploma first. it's okay.

Tapi beta sarankan for those memang suka gila akaun ni.. Please start with CAT-ACCA.

itu paper profesional ma.. laku di pelosok seluruh dunia ma.. bawaa je sijil tu kat UK ke.. orang salute u ma.. haha.

Tapi,tapi.. memang mahal gila k paper dia. and payah gilaaaaaaaaaaaa.. payah-payah. payah bagi orang yang malas berusaha. :)

So, jangan takut k. Usaha lebih, doa lebih, tawakal. Allah ada membantu kita. :)

___

Oke.. bila da buat istikharah.. Allah pilih kita ke jalan diploma. Just chill. Ada hikmah semua tu.

___

Mungkin kejayaan kita datang bila kita di diploma. Who knows. Right?

___

For those nak elak daripada pinjaman PTPTN.. I suggest you better choose MARA. 
Untuk MARA, and nak yuran pengajian takdela mahal mana. I suggest, you try apply
KPM (if layak) atau ke KPTM. 

And.. pilih KPTM Bangi. HAHA! #promote

____

Untuk yang nak amek CAT-ACCA. Mohon apply scholar Yayasan Peneraju *KLIK SINI*
**Pilih KATEGORI A*

Untuk Yayasan Peneraju if korang nak start dengan ASASI - Degree Accounting .. APPLY SINI


____

Oke tu je kot. If ada apa-apa soalan, boleh email terus.

Email : tengkuasyikin@gmail.com

___

All The BEST!

Labels: , , , , ,

« older entriestoprecent entries »