@kusyi03






personal info
 stalker blog kusyi!



NOTA KAKI :

Jangan baca entri ini jikalau anda ada penyakit alergik dengan ayat-ayat di bawah. Bacalah entri di bawah pakai hati. Menulis merupakan hobi aku. Eceh. Menipu.

I am part-time in accounting.. But major in Dai'e.. Lillahitaala.



MY ACCA LIFE HERE

sincerely,
kusyi..


Follow Me




Tweets by @kusyi03

Archives

Ads

120 x 90 120 x 90





Nak daftar churpchurp? click here



Credits

theme by Steff Tabalong

Sticky Notes
08 December 2015, 12:40 AM
Assalamualaikum.

Terpanggil untuk menulis malam ni. Tadi da post, sekarang nak post baru pulak.

Rasa diri ni macam .. down.
Rasa macam.. ya Allah.. bosannyaaaaaaaaaaaaa hidup yang penuh tipu daya ni.
Rasa macam.. bila aku nak jadi orang yang .. rasa terisi jiwanya..
Rasa macam.. rindunya usrah.

Terkadang hampir nak tarik diri dari jalan dakwah. Mampu ke aku? Mampu ke aku konon-konon nak jadi pejuang agama Allah? Kalau diri asyik mengeluh?
Ye. kita semua nak syurga Allah. tapi syurga level mana??
Alangkah bestnya kalau dapat sama-sama masuk syurga jumpa Rasulullah. Yang selalu merindui akan umatnya.
Teringin sekali nak tengok muka baginda.
but.. layak ke aku.
Kalau hari-hari lalui benda yang biasa.
I try follow the sunnah.


Sampai satu saat.. Aku rasa tergelincir. Rasa nak stop buat kerja dakwah. Tapi, mestilah aku kena tanya pendapat orang lain dulu. Banding2 jawapan mana rasa dekat dengan hati. Fikir bukan ikut logik akal. Tapi mesti fikir ikut al-Quran dan sunnah. In sha Allah. Hope Allah guide my path straight to jannah. Amin.

Aku : Syikin tetiba rasa nak quit. Should i?
Ukhty Cute *haha. dia memang cute* : kenapa nak quit? Busy?
Aku : tkdela busy sangat. tapi lately mcm busy. rasa macam payah nak komit.
Ukhty : oo.. faham.. dah bagitau naqibah?
Aku : dah.. tapi entahla..
Ukhty: Hm.. I cant tell you to make decisions but if Syikin hv been in tarbiyah.. dah masuk usrah for a while.. I am pretty sure you can make your own decision..

i guess i cuma boleh tanya if syikin rasa worthwhile tak if ada usrah and program every week? kita masuk usrah for different reasons.. ada yang dengan pilihan sendiri.. dan ada orang yang ajak..
orang yang tarik or push..
tapi walaupun berbeza cara.. our similarity is Allah pilih kita untuk follow this path.

We both know.. jalan ni susah.. Jalan to Allah's grace.. to syurga is hard.

Syikin ada tugasan.. Susah. memang susah. tapi ni pun kira kerja dakwah. inshaAllah sebab kita tolong gerakkan/support misi orang-orang yang nak dakwah dekat orang.

Kita selalu dengar.. "Dakwah tak perlukan kita.. tapi kita yang perlukan dakwah.."

Dakwah tanpa kita can still move.. cuma akhirat nanti we have no place in it sebab kita tak gerakkan.. kita tak pilih dia.

Reaching ustaziyatul alam. untuk sampai balik the golden ages of Islam.. bukan senang. Lagi2 kita yang baru student. Baru nak kenal dunia. Tiada authority apa-apa lagi. But kesusahan inilah yang membuatkan Allah dan Rasulullah and Sahabat2 pandang kita nanti.. in sha Allah..

We have so much against us.. but we still fight for Allah.. Struggle for Allah.. This is so commendable.

All in all, asalkan niat kita lillahitaala.. asalkan kita buat semua ni untuk Allah.. Allah akan tolong.
Just minta dekat Allah and Allah will help us.. Dia lagi tunggu untuk kita minta. Dia lagi suka nak tolong kita.

Ingat hadith 1? in all that we do.. kalau niat kita kerana Allah and Rasul.. kita akan dapat Allah dan Rasul di samping result yang kita dapat kat dunia..

As daie , as orang dalam tarbiyah.. takleh la alim saje kan.. Responsibility dunia kena jaga jugak. Allah tak ajar kita untuk kejar akhirah.. tapi ketinggalan kat dunia.
So, kita punya responsibility untuk jaga masa to make sure mampu buat kerja Uni and Usrah.. Tapi kalau tak mampu then minta tolong, not just pada Allah tap juga pada the other people around you, baru namanya dia ada biah.

our family and usrah should be close to each other, then the synergy ada for us to continue.

********

waktu tu.. i felt like.. alhamdulillah.
apa-apa pun.. keep in ur mind

Dengan mengingati Allah.. jiwa kan jadi tenang. :)

*******

Haha. panjang pulak. sebenarnya terharu dengan ayat ukhty tu. Serius rindu dia. Aku sempat kenal dia setahun je. Waktu tu aku form 3, dia form 5. Dia sangat comel. Aku serius suka cara dia. Haha. She's different.

In sha Allah.. ada rezeki kita jumpa di australia ye.. Kalau tak, di syurga. Amin.. May Allah ease you .

Labels: , , , ,

« older entriestoprecent entries »