@kusyi03






personal info
 stalker blog kusyi!



NOTA KAKI :

Jangan baca entri ini jikalau anda ada penyakit alergik dengan ayat-ayat di bawah. Bacalah entri di bawah pakai hati. Menulis merupakan hobi aku. Eceh. Menipu.

I am part-time in accounting.. But major in Dai'e.. Lillahitaala.



MY ACCA LIFE HERE

sincerely,
kusyi..


Follow Me




Tweets by @kusyi03

Archives

Ads

120 x 90 120 x 90





Nak daftar churpchurp? click here



Credits

theme by Steff Tabalong

Tujuan Hidup
09 March 2014, 7:33 PM
Assalamualaikum.

Kerap nauu update blog. Hey ya! Blog design has changed! So hows?? Look good? Messy?? Ouh please tell me this blog is really kawaiii. haha.

So, back to this topic.

Aku baru aje khatamkan buku Hidup penuh Erti by Hilal Asyraf and Aiman Azlan.



Tujuan Kehidupan by Hilal Asyraf 

Ramai antara kita apabila ditanya berkenaan tujuan hidup manusia di muka bumi, akan menjawab dengan dalil surah Az Zariyat, ayat 56 yang bermaksud :

Tidak Aku ciptakan jin dan manusia, melainkan untuk mengabdikan diri kepada Aku.

Dali ini benar. Namun, apabila kita tidak memerhatikan tujuan penciptaan manusia secara meluas, manusia kehilangan arah menuju destinasi sebenar di dunia ini.

Surah Al Baqarah , ayat 30 Dilupai

Kita sering membahaskan tujuan penciptaan manusia, namun tidak menggunakan surah Al Baqarah, ayat 30 yang bermaksud :

Dan ingatlah pada ketika Tuhan kamu mengatakan kepada para malaikat, "Sesungguhnya Aku akan menciptakan untuk bumi itu khalifah."

Selepas ayat itu, Allah SWT menciptakan Adam. Ramai orang terlepas pandang pada perkara ini dalam membahaskan tujuan penciptaan manusia. Apa yang dapat kita lihat, tujuan penciptaan kita di muka bumi adalah bagi mentadbir bumi ini.

Menjadi pemimpin.

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Okay. itu sedikit sedutan yang ada dalam buku.

Menjadi pemimpin.

Maksud pemimpin di sini, tak perlu kita duk bersemangat sampai nak jadi perdana menteri. Impian tu bagus, tapi cuba ukur di baju sendiri. Kita dah sampai tahap layak ke arah perdana menteri ke? haha.

pemimpin di sini, maksudnya sinonim dengan apa yang Allah nak, khalifah.

Tugas khalifah ialah berdakwah.

Dakwah ni apa? Sherammm sih bunyinya.

Haha.

Dakwah ni mengajak orang lain membuat baik . ajak orang lain taat dan beriman kepada Allah. That's it.

Kalau kita sorang2 je syok buat baik, buatpa?

Nak masuk syurga sorang2 je ka??

#kunyahbiskut

Kita kena amek kesah pasal masyarakat. Kena.

Teruskan perjuangan kita. Even kita ni seorang student, macam aku ni, student akaun. But, kita takleh amek remeh tentang tujuan hidup kita.

Ilmu adalah jalan untuk kita berjumpa denganNya.

Smile..

Labels: , , , , ,

« older entriestoprecent entries »