@kusyi03






personal info
 stalker blog kusyi!



NOTA KAKI :

Jangan baca entri ini jikalau anda ada penyakit alergik dengan ayat-ayat di bawah. Bacalah entri di bawah pakai hati. Menulis merupakan hobi aku. Eceh. Menipu.

I am part-time in accounting.. But major in Dai'e.. Lillahitaala.



MY ACCA LIFE HERE

sincerely,
kusyi..


Follow Me




Tweets by @kusyi03

Archives

Ads

120 x 90 120 x 90





Nak daftar churpchurp? click here



Credits

theme by Steff Tabalong

Perempuan atau Muslimah ?
16 January 2013, 9:13 PM
Assalamualaikum w.b.t.

Bila dah ada blog ni, saya selalu fikir nak update pasal apaa.. Takkan lah  nak update pasal life saya sebagai  budak lepasan SPM ni. He he..

Okay, LISTEN! Ha ha.. Bukan bukan.. But, you must read my entry!! I mana ada buat video untuk korang LISTEN! ahak.

Perempuan ni, bermaksud dari segi bahasa ialah, wanita. Ha ha! Dari segi istilah I yang sendirian berhad ni, perempuan adalah jantina yang berlainan daripada lelaki. Mereka adalah kaum yang lemah.

Muslimah pula? Bagi saya, muslimah merupakan hamba Allah yang sentiasa berpegang pada syariat Islam. Tetapi, muslimah ni, ada pula kategorinya. Nak jadi muslimah yang disayangi Allah S.W.T, kita mestilah jadi muslimah yang solehah. Yang jadi solehah, mestilah ada syarat2 nya..

Yelaa.. nak menang mesti ikut peraturan, iye dokk? Ha ha..

yang tahu lebih lanjut, jom baca SINI
muslimah yang berfesyen? Boleh aihhh.. baca SINI

Muslimah yang solehah, mestilah ganjarannya adalah syurga. In Shaa Allah..

“Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka tanpa batas” (Az-Zumar: 10)


Sabar merupakan salah satu ciri untuk kita menjadi seorang yang solehah.

Alahh.. Mesti ada yang cakap, "sabar pun ada limitnyaaa~"

Tengok macam senang je perkataan SABAR ni, kan? Tapi, sabar inilah merupakan salah satu kunci untuk membawa diri kita ke syurga. Kalau rasa nak marahhh sangat tu, cuba senyum dan diamkan sahaja. Istighfar beberapa kali . In Sha Allah, hati kita akan kembali tenang. Kan ? Kan?

Kalau kita tak boleh bersabar, apa yang akan jadi? Mesti semua akan porak-peranda. Gaduh sana gaduh sini.. haish!

jadi.. Apa yang saya nak bagi tahu sekarang, kita(kaum hawa) sekarang berada dalam golongan mana? Perempuan atau muslimah? Muslimah atau Muslimah Solehah? Tepuk dada tanyalah iman..



PEREMPUAN ♥
Apabila teruna memerhatikannya,
Perempuan akan membalas renungan matanya
Apapila teruna mendekati selangkah,
Perempuan datang berpuluh langkah
Apabila teruna memujuk rayu,
Perempuan lemah dalam pangkuannya
Apabila teruna memberi harapan,
Perempuan hanyut dalam angan langkah

MUSLIMAH ♥
Apabila teruna memandang nya,
Muslimah tunduk mengelak panah syaitan
Apabila teruna mendekati selangkah,
Muslimah berundur beribu langkah
Apabila teruna memujuk rayu,
Muslimah anggap itulah kalimah iblis
Apabila teruna menutur harapan indah,
Muslimah yakin janji-Nya lebih bahagia di sana

Kerana Muslimah mengerti dan menyedari
Akan erti maruah peribadi sejati
Yang diselaputi iman yang hakiki
Yang tidak mudah dicemari… ♥♥

sumber : facebook



Astaghfirullah hal'azim~



ditaip oleh  : insan yang terus berusaha berubah dan ingin menjadi muslimah yang cantik di mata Allah. In Shaa Allah..

Labels: , ,

« older entriestoprecent entries »