03.autumn & heart

Follow|Home
16 April 2018 | 9:06 AM | 0 comments
Assalamualaikum wbt.

Dah lama tak update something kat blog ni. Sebab takde idea, dan takde mood dan takde semangat. ku seruuu wahai semangat. Haha. merepek.

Okay, straight to the point. When we talk about move on.. Based on my experience, aku ni sejenis cepat move on. Sebab fact untuk orang berdarah O, dia ni jenis positive thinker.

Tapi kalini, mode move on aku, lambat sekali bertindakbalas.

Oh ya. Move on ni adalah move on dari sesuatu perasaan suka kepada manusia berlainan jantina. Erti kata lain, crush.

Dah lama aku tak update blog ni. Sebab aku rasa malu dengan diri sendiri. Aku sebenarnya tahu yang kita mana boleh ada crush. Tapi kadang-kadang aku cuma mempositifkan diri. dan mengatakan bahawa, perasaan suka itu adalah lumrah.

tapi selepas itu, dengan bagaimana kita meluahkan rasa suka itu? adakah dengan confess directly, or terus ajak menikah?

disebakan aku sedar bahawa masih banyak jalan yang aku kena hadapi, which is menjadi anak yang solehah dan berjihad dalam mendalami ilmu2 yang ada, jadi bagi aku.. if aku rasa dah ready untuk confess, then i'll do it.

Dan aku bersyukur, sebab kena friendzone. Crush aku tu, adalah kawan aku sendiri.

Even dah kena friendzone, aku buat keputusan untuk tidak terus berkawan dengan dia. Sebab konon2 fasa move on.

Hahaa.. Tipulah kalau tak sedih. Tapi...

Jodoh yang salah ni ibarat batu besar yang menghalang jodoh sebenar kau untuk datang. So kena buang dulu batu besar ni baru boleh jodoh sebenar kau lalu terus ke hati dan hidup kau.

Reason aku post cerita ni dekat sini? sebab aku cuba nak move on la. Daripada aku duk pendam.. Better aku luahkan. Supaya perasaan tu terbuang perlahan-lahan.

InshaAllah.. ada jodoh yang terbaik buat aku.

And chill lah. Semua orang pernah kena rijek, dan aku anggap ni adalah satu ujian untuk membuatkan aku terus matang dalam hidup. InshaAllah.

Dan aku sentiasa mendoakan terbaik buat diri ini supaya diberikan jodoh yang baik imannya, akhlaknya, rupanya (rupa tu subjektif..haha).. Yang penting bila kita pandang rupa dia, hati kita sentiasa ingat akan Allah..

and apa yang perlu aku buat.. berdoa dan terus bersabar.

oh ya.. baca la blog dia ni. hahaha. http://rahimahfitrah.blogspot.my/2018/04/apa-perlu-buat-kalau-dah-suka-seseorang.html


btw, harini result acca dah keluar.

Allah gantikan hujan yang lebat, dengan pelangi yang indah walau cuma seketika.

sekian,
syikinCA